mnbarts_logo_header

Varázslatos látomás

Női művészek az MNB kortárs gyűjteményéből

A Magyar Nemzeti Bank által életre hívott kortárs művészeti gyűjteményt gondozó divízió, az MNB Arts and Culture március 8-án nyitja meg a gyűjtemény női művészeinek munkáiból válogató, Varázslatos látomás című kamarakiállítását a brüsszeli Liszt Intézet kiállítóterében.

Büszkék vagyunk arra, hogy a gyűjtemény művészeinek közel egyharmada nő. Ez az arány a nyugati intézmények és a globális művészeti világ statisztikáival összevetve magasnak számít, hivatkozva például az In Other Words és artnet News kollaborációjában megvalósuló tíz évet felölelő, észak-amerikai múzeumok adatait feldolgozó 2019-es kutatásra, mely szerint a kiállításokon mindössze 14%-os a női alkotók részvétele. A női művész kifejezés jelentése tehát nem azonos a nőművész terminuséval: az előbbi annyit jelent, hogy a műalkotás létrehozója nő, az utóbbi pedig a női témákkal foglalkozó, a női lét tapasztalatából inspirálódó alkotót jelöl.

A tárlat anyagát biztosító MNB-gyűjtemény összességében mintegy 1400 darabból álló kollekció, amely leginkább festményeket tartalmaz, de szerepel benne fotográfia, textil, installatív és egyéb vegyes médiumú alkotás is. Törzsét az experimentális törekvésekkel a 60-as 70-es években színre lépő, mára világhírűvé vált úgynevezett neoavantgárd művészgeneráció alkotóinak munkái jelentik. A gyűjtemény másik erős pillérének a legfiatalabb generáció alkotásai tekinthetők. A Folyékony időszeletek című kiállítás éppen ezt a kettősséget, és esetenként egyfajta folytonosságot igyekszik bemutatni a női művészek alkotásain keresztül.

A kiállítás a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozat részeként a veszprémi Dubniczay Palotában megvalósuló Folyékony időszeletek című tárlat variációja.

Kiállító művészek: Balázs Nikolett, Barabás Zsófi, Gáspár Annamária, Keserü Ilona, Moizer Zsuzsa, Rákóczy Gizella, Robitz Anikó, Tóth Anna Eszter

Kurátor: Hamvai Kinga, művészettörténész, az MNB kortárs gyűjteményét gondozó divízió vezetője

Fotós: Kőnig Lilla