mnbarts_logo_header

Novemberig látogatható az MNB Arts and Culture legújabb kiállítása Velencében

2024 áprilisában nyílt meg a 60. Velencei Képzőművészeti Biennálé, amely egészen november végéig tart majd. Magyarországot egy nagyméretű multiszenzoros installációval képviseli Nemes Márton, akinek számos műve megtalálható az Magyar Nemzeti Bank (MNB) által életre hívott kortárs képzőművészeti gyűjteményben. Ehhez a megjelenéshez kapcsolódik az MNB Arts and Culture szervezésében a „Mozdulat – Gesztus – Jel. Válogatás az MNB kortárs gyűjteményéből” című kísérőesemény. A kiállítás helyszíne a European Cultural Center (ECC) Palazzo Mora épülete, Velence belvárosában, a Canal Grande közelében, időtartama megegyezik a Biennáléval, 2024. április 20-tól november 20-ig. A kiállítás egy csoportos esemény a „Personal Structures” részeként jelenik meg az ECC társszervezésében.

Installációs fotó a Mozdulat – Gesztus – Jel című kiállításról a Palazzo Moraban, Velencében

A biennáléval párhuzamosan rendezett kiállításunk Nemes Márton műveinek művészettörténeti kontextusba helyezésével kapcsolódik a Magyar Pavilonhoz. Míg a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum szervezésében megvalósuló Techno Zen című projektleginkább a festészet médiumának kiterjesztéséről, és egy XXI. századi Gesamtkunstwerklétrehozásáról szól, addig a Mozdulat – gesztus – jel kiállítás Nemes művészetének festészeti előzményeit, valamint néhány kortársának hasonló indíttatású megközelítéseit mutatja be.

A Mozdulat – Gesztus – Jel című kiállítás megnyitója a Palazzo Moraban, Velencében.
Fotó: Matteo Losurdo

A 60. Velencei Képzőművészeti Biennálé magyar pavilonjának megnyitóját követő napon, 2024. április 19-én a European Cultural Center szervezésében a Palazzo Mora épületében egy központi megnyitó keretében vált látogathatóvá a kiállítás. A megnyitón számos díszvendéget köszönthettünk, többek között Vincze Mátét, közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárt, a római Collegium Hungaricum képviselőit: Dr. Lantos Krisztina intézetvezetőt és Berényi László tudományos és kulturális attasét. A megnyitón részt vett továbbá Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója és Rieder Gábor művészettörténész, gyűjteményünk tanácsadói, valamint Spengler Katalin, műgyűjtő, gyűjteményünk korábbi tanácsadója. A tárlatot megtekintették még a Ludwig Múzeum munkatársai, magyar és nemzetközi műgyűjtők, galeristák, művészeti szakújságírók és akadémikusok is.