mnbarts_logo_header

Night Eyes

Posztdigitális művek az MNB kortárs gyűjteményéből

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kortárs gyűjteményéből válogató Night Eyes című kamarakiállítás a kollekció feltörekvő művészeinek munkáiból összeállított anyag és az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb művészeti tendenciáját, a posztdigitális irányzatot állítja fókuszba.

Az Y generáció tagjait Marc Prensky nyomán digitális bennszülöttekként is szokás emlegetni, hiszen ők azok, akik szó szerint beleszülettek a számítógép, majd az internet és közösségi média világába, ami szociális kapcsolataikon túl lényegi változásokat idézett elő valóságérzékelésükben is. A tárgyi világ mellett a digitális közeg és az internet vált közösségi terükké és természetes vizuális környezetükké, így művészként is elkerülhetetlenül/alapvetően innen építkeznek.

Az analóg műtárgyak online reprodukciói gyakran nemcsak térbeliségüktől, hanem kulturális, történelmi kontextusuktól is elszakadnak. Az így létrejött vizuális jelek mindenfajta hierarchia és keretrendszer nélkül felhasználhatóak, újra rendezhetőek, a műalkotás digitális reprodukciója ezért ma már legalább annyira fontos, mint maga a kézzel fogható tárgy.

Az itt bemutatott öt alkotó különböző stratégiákat alkalmaz. Jellemzően részben vagy egészben digitális technológiák segítségével tervezik meg, készítik elő munkáikat, amelyeket aztán analóg képalkotó módszerekkel készítenek el. Többen a nyomtatás, a képek reprodukálhatósága, eredeti és másolat kérdései köré rendezik alkotói gyakorlatukat, illetve az ember és gép viszonyára rákérdező pozíciókat foglalnak el. Egyesek – talán a posztdigitális világ elidegenítő, steril jellege, vagy éppen a mesterséges intelligencia képalkotásban való térnyerése miatt – a személyes kéznyom hagyására (tudatosan) törekszenek, történjen az az absztrakt expresszionizmus performatív gesztusaival; személyes történetek, életrajzi elemek vizuális naplószerű megjelenítéseivel; vagy éppen a címadással csempésznek narratívát az újabsztrakt festői tendenciához is kapcsolódó vásznaikra.

A címét Góth Martin azonos című művétől kölcsönző Night Eyes kiállítás a Collegium Hungaricum Berlin terében párhuzamosan zajló Code + Canvas tárlat variációja.

Kiállító művészek: Batykó Róbert, Fridvalszki Márk, Góth Martin, Horváth Lóczi Judit, Varga Ádám

Kurátor: Hamvai Kinga

Szöveg: Hamvai Kinga, Petró Zsuzska

Fotós: Kőnig Lilla