mnbarts_logo_header

Magyar Nemzeti Bank kollekciója is tagja lett a Vállalati Művészeti Gyűjtemények Nemzetközi Egyesületének

A Magyar Nemzeti Bank által életre hívott kortársművészeti gyűjtemény hosszú akkreditációs folyamat eredményeként bekerült a Vállalati Művészeti Gyűjtemények Nemzetközi Egyesületébe. Az ICOM alszervezeteként működő IACCCA-ban, ahol olyan magas presztízsű jegybanki gyűjtemények szerepelnek, mint például a Banco de España vagy az Európai Központi Bank, a kereskedelmi banki gyűjtemények közül pedig a világhírű Deutsche Bank Collection és a Julius Baer Art Collection, a magyar jegybank gyűjteménye az egyedüli, amely a közép-kelet-európai régiót képviseli.

A Vállalati Művészeti Gyűjtemények Nemzetközi Egyesülete (International Association of Corporate Collections of Contemporary Art – IACCCA) a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (International Council of Museums – ICOM) alszervezeteként működik. A 2007-ben induló egyesület ötlete Jacqueline d’Amécourt-tól származik, aki akkoriban a Belga Lhoist Collection kurátora volt, és azt a cél tűzte ki maga elé, hogy létrehozzon egy olyan szervezetet, amely összefogja a vállalati műgyűjtemények tudását. Az IACCCA évente több rendezvényt is szervez, gyűjteménylátogatásoktól kezdve a workshopokig vagy webináriumokig, ezen események lehetővé teszik tagjaik számára, hogy találkozzanak és megosszák egymással szakértelmüket.

A nemzetközi kurátorokból álló biztoság iránymutatások és gyűjtési célok meghatározásával állítja fel a vállalati gyűjteményekre vonatkozó normákat. Küldetésük, hogy felhívják a figyelmet a vállalatok művészet iránti elkötelezettségének fontosságára, és növeljék az egyes tagok gyűjteményeinek művészi és örökségi értékének tudatosságát. Az MNB Arts and Culture által gondozott gyűjtemény ezért is kaphatott tagságot, hiszen túlmutatva tartalmán, a divízió kiemelten nagy hangsúlyt fordít a kollekció a nagyközönség számára is láthatóvá tevő saját rendezésű kiállításaira és múzeumpedagógiai programjaira, a munkavállalók részére tartott tárlatvezetésekre és edukációs tevékenységre, intézményes műtárgykölcsönzéseire és a folyamatosan bővülő kiadványaira. A jelentős nemzetközi szakmai elismerésként értékelhető taggá válás, hozzájárul a gyűjtemény még szélesebb körű láthatóságához, külföldi kapcsolatrendszere építéséhez, a hasonló intézményekkel való jó gyakorlatok megosztásához, és a szakmai fórumokon való bemutatkozáshoz.

Az egyesületről részletesen saját honlapjukon olvashatnak.