mnbarts_logo_header

Kurátori tárlatvezetés a Ludwig Múzeumban

A Magyar Nemzeti Bank munkatársai Máté Zsófia kurátor vezetésével járták körbe a À la recherche de Vera Molnar című kiállítást a Ludwig Múzeumban, amely a 100. születésnapja előtt nem sokkal elhunyt Vera Molnar életműve előtt tiszteleg.

Április 4-én a jegybanki dolgozók a kiállítás egyik kurátorának, Máté Zsófiának a segítségével nyertek betekintést a Magyarországon született, de haláláig Franciaországban élő és alkotó, a számítógép-művészet úttörőjének számító Molnár Vera munkásságába. A tárlaton többek között megismerték az életmű legfontosabb témáit, sokszorosított grafikai sorozatokat, festményeket és a művész vonal- és formarendszereinek alakváltozásait. 

A kiállításon bemutatott több alkotás a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott kortárs gyűjtemény részét képezi, mint például az „1% rendetlenség” sorozat is, amely Molnár számítógép-művészetének az esszenciáját mutatja be. A művész ebben a sorozatában egyszerű algoritmusokat programozott be a számítógépbe 1% zavartkeltést benne hagyva a rendszerben. Ezáltal engedett teret a folyamatos változásnak és a szisztéma leépítésének. 

Molnár életművében több hommage sorozat is megtalálható, többek között az Electra sorozat, melynek egy része az MNB gyűjteményéből került a Ludwig Múzeum kiállítására, ezzel is támogatva a kollekció hozzáférhetőségét a nagyközönség számára.