mnbarts_logo_header

Folyékony időszeletek​

Női művészek az MNB kortárs gyűjteményéből

Helyszín: Dubniczay-palota – Művészetek Háza Veszprém (Veszprém, Vár utca 29.)
Kiállításmegnyitó: 2023. április 15. szombat 15.00
A kiállítás megtekinthető: 2023. április 16. – június 11. 

A Magyar Nemzeti Bank által életre hívott kortárs művészeti gyűjteményt gondozó divízió, az MNB Arts and Culture, a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozathoz csatlakozva április 15-én nyitja meg a gyűjtemény női művészeinek munkáiból válogató, Folyékony időszeletek című kiállítását, a veszprémi Dubniczay-palotában. A tárlat címét Vető Orsolya Lia azonos című sorozatától kölcsönzi. 

A kiállítás témájában helyspecifikus, hiszen Veszprémre – a boldoggá avatott Gizella királyné történelmi kötődése miatt – hagyományosan a királynék városaként hivatkoznak. Talán emiatt is a Veszprém-Balaton 2023 projekt kiemelt figyelmet szentel a női alkotóknak. Ez a törekvés ugyanakkor szerencsésen egybeesik az MNB Arts and Culture céljaival is, büszkék vagyunk arra, hogy az MNB gyűjtemény kortárs anyagában jelenleg 23 női és 48 férfi alkotó szerepel, ami azt jelenti, hogy művészeinek egyharmada nő.  Ez az arány a nyugati intézmények és a globális művészeti világ statisztikáival összevetve magasnak számít, hivatkozva például az In Other Words és artnet News kollaborációjában megvalósuló tíz évet felölelő, észak-amerikai múzeumok adatait feldolgozó 2019-es kutatásra, mely szerint a kiállításokon mindössze 14%-os a női alkotók részvétele. (A női művész kifejezés jelentése tehát nem azonos a nőművész terminuséval: az előbbi annyi jelent, hogy a műalkotás létrehozója nő, az utóbbi pedig a női témákkal foglalkozó, a női lét tapasztalatából inspirálódó alkotót jelöl.)  

A tárlat anyagát biztosító MNB gyűjtemény összességében mintegy 1200 darabból álló kortárs képzőművészeti kollekció, amely leginkább festményeket tartalmaz, de szerepel benne üvegtárgy, textil, installatív és egyéb vegyes médiumú alkotás is. Törzsét az experimentális törekvésekkel a 60-as 70-es években színre lépő, mára világhírűvé vált úgynevezett neoavantgárd művészgeneráció alkotóinak munkái jelentik. A gyűjtemény másik erős pillérének a legfiatalabb generáció alkotásai tekinthetők. 

A Folyékony időszeletek című kiállítás éppen ezt a kettősséget, és esetenként egyfajta folytonosságot igyekszik bemutatni a női művészek alkotásain keresztül. A válogatás sajátos kapcsolódásokra épít: olykor művész-tanítvány viszonyról van szó (mint például Keserü Ilona és Barabás Zsófi esetében), máskor egy fiatal művész hivatkozik egy idősebb mesterre (például Horváth Lóczi Judit Hommage á Vera Molnár című alkotásában), vagy lazább a kötelék, legyen az a kollázs mint munkamódszer (Szilvitzky Margit, Koszorús Rita és Tóth Anna Eszter munkáin). 

Kiállító művészek:
Barabás Zsófi, Fábián Erika, Horváth Lóczi Judit, Keserü Ilona, Kóródi Zsuzsanna, Koszorús Rita, Kusovszky Bea, Maurer Dóra, Molnár Vera, Pál Katja, Rákóczy Gizella, Reigl Judit, Szilvitzky Margit, Tóth Anna Eszter, Vető Orsolya Lia 

Kurátor:
Hamvai Kinga művészettörténész, az MNB kortárs gyűjteményt gondozó divízió vezetője

A Folyékony időszeletek című kiállításunk virtuálisan bejárható ide kattintva!