mnbarts_logo_header

Folded – Unfolded Magyar absztrakt festészet a 60-as 70-es években

Sungkok Művészeti Múzeum – Szöul, 42 Gyeonghuigung-gil, Jongno-gu, Seoul, South Korea
2022. aug. 27. 10:00 – 2022. okt. 15. 18:00

A Folded – Unfolded című csoportos kiállítás az 1960-as és 1970-es évek egyedien magyar absztrakt festészeti irányzatait mutatja be. A kiállítás célja, hogy megismerhetővé tegye az absztrakt művészet jellegzetességeit az adott történelmi és földrajzi kontextusban. A Koreában bemutatott magyar művészek alkotásai különböző kulturális tradíciókból építkeznek, mégis mindegyik erősen kötődik az absztrakt irányzatokhoz. A látogatók az által, hogy betekinthetnek az interpretációs folyamatokba és az anyagok karakterisztikus felhasználásába, felfedezhetik a különbségeket és az azonosságokat.

A tárlat, a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott és gondosan kúrált gyűjteményből épül fel. A Folded – Unfolded egy exkluzív szelekción keresztül mutatja be magyar absztrakció tetőpontját elismert és jelentős, valamint újra felfedezett művészeken keresztül. A kiválasztott művészek alkotásai egy szélesebb történelmi és politikai kontextust közvetítenek az adott korról, és egy nemzetközi művészhálót tárnak fel. A Budapesten vagy Pécsen aktívan dolgozó művészek mellett a kiállítás bemutat olyan alkotókat is, akik a második világháború alatt és után, politikai okokból disszidáltak Franciaországba, Németországba vagy más európai országba, és onnan inspirálták, informálták vagy segítették a maradókat és munkájukat.

A felhasznált anyagok és technikák változatosak: Papír, textil, tempera, zománc vagy formázott vásznak bővítik az absztrakció lehetőségeit a klasszikus táblaképek mellett. E két évtized alatt a művészek színcentrikus és experimentális gondolkodásának köszönhető, hogy egyedi megoldások kitűnnek a kiállítás nemzetközi értelmezésében. A cím Folded – Unfolded az ismeretlen felfedezésére ösztönöz. Az újdonságra való ráeszméléshez nyitottság szükséges, hiszen a jelentés rejtett rétegei csak így bukkannak elő.

A kiállítás a Frieze Seoul 2022 és a Kiaf (Korean International Art Fair) Seoul 2022 programokhoz kapcsolódóan jön létre.

A kiállítást a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott kortárs művészti gyűjteményt gondozó MNB Arts and Culture szervezi.

Koncepció:

Hamvai Kinga

Kurátorok:

Petrányi Zsolt, Sungah Serena Choo