mnbarts_logo_header

Fajó és a Pesti Műhely a Kínai Szépművészeti Múzeumban

Október 14-én Pekingbe érkezik a Pesti Műhely és Fajó János munkáiból összeállított tárlat. A rendezvény MNB Arts and Culture divíziójának és a Fajó Alapítványnak az együttműködésében valósul meg. A Kínai Szépművészeti Múzeum a harmadik állomása annak a 2024 elejéig tartó vándorkiállítás sorozatnak, amelynek célja az alkotóközösség széleskörű bemutatása és ezáltal a kínai-magyar kulturális kapcsolatok bővítése.

Az Út – Fajó János és a Pesti Műhely címmel, több kínai helyszínen megrendezett kiállítás sorozat első bemutatója Sanghajban, a Liu Haisu Művészeti Múzeumban zajlott 2023 augusztusában. A kiállítás második állomásként Nanchangot érintette, most pedig – október 14. és október 26. között – a nagynevű pekingi NAMOC (National Art Museum of China) látja vendégül az anyagot, ahol az október 17-i protokoll rendezvényre több rangos magyar és kínai díszvendéget is várnak. A nagyszabású utazótárlat Peking után még számos kínai művészeti intézményben lesz látható a következő fél évben.

A helyszínről

NAMOC – The National Art Museum of China, Peking

A Pekingben található NAMOC Kína egyik vezető művészeti múzeuma és Kína legfontosabb művészeti gyűjteményeinek egyikét őrzi. 1958-ban kezdték meg az építését, és 1963-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A sárga mázas cseréppel fedett, folyosókkal és pavilonokkal körülvett főépület ősi kínai tetőszerkezete a helyi hagyományos építészeti stílust mutatja be. A hat emeleten 21 kiállítóteremmel rendelkező épület több mint 18 ezer négyzetméternyi területet foglal magába. Ezen belül a múzeumi kiállítótér 6660 négyzetméter, a szoborpark háromezer négyzetméter és az 1995-ben alapított modern művészeti gyűjtemény kapott 4100 négyzetmétert.

A kollekció több ezeréves kínai művészetet ölel fel, amely bemutatja az ország gazdag kulturális örökségét. A NAMOC állandó kiállításai több műfajban is rendszerezik a művészeti gyűjtemények anyagát, így a kalligráfia, a tradicionális kínai festészet és a modern művészeti munkák mellett, a kínai népművészet, tárgykultúra, papírmunkák és kínai kerámia is mélységében tanulmányozható az állandó gyűjteményi anyagban. Emellett rendszeresen rendeznek időszakos kiállításokat, amelyek szemléltetik a kortárs kínai és nemzetközi művészet legfrissebb tendenciáit.

szervező: MNB Arts and Culture, Fajó Alapítvány

támogató: Magyarország Pekingi Nagykövetsége, Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Peking

kurátor: Sárvári Zita

kiállítás időtartama: 2023. október 14. – október 26.

helyszín: NAMOC – The National Art Museum of China, Peking

1 Wusi Dajie, East District, Beijing, China, 100010