mnbarts_logo_header

A Kulturális Örökség Napjai

A Kulturális Örökség Napjai programsorozat keretén belül megnyílt a nagyközönség számára a Magyar Nemzeti Bank két épülete. Szeptember 16-án, szombaton az MNB Budai Központ, szeptember 17-én, vasárnap az MNB Felügyeleti Központ napi több időpontban induló vezetett túrával várta az érdeklődőket, ahol az MNB által életre hívott kortársművészeti gyűjtemény darabjait mutatta be Varga Zita, kulturális örökség szakértő és múzeumpedagógus.

Az eseményt nagy érdeklődés kísérte, a látogatók pedig betekintést nyerhettek a sokszínű és generációkat összefogó gyűjtemény felépítésébe és annak legjelentősebb művészei mellett a fiatal alkotók képeivel is megismerkedhettek. A kétnapos rendezvény központi témája idén a “Velünk élő örökségünk” volt, amely gondolathoz tökéletesen illeszkedett a jegybanki gyűjtemény. A kollekció törzsét olyan művészek festményei alkotják, akik a hatvanas-hetvenes években kezdtek az absztrakció irányzataival kísérletezni. Iránymutatásuk e téren példaértékű és még napjainkban is meghatározó „hagyaték”, amely a műkedvelők és az ifjú művészek által örökérvényűvé vált.

Az MNB Budai Központban Barabás Zsófi, Somody Péter, Major Kamill és Szentgróti Dávid munkáival találkozhattak az érdeklődők, míg a MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeumban többek között, Konok Tamás, Horváth Lóczi Judit, Bak Imre és Molnár Vera alkotásai is megtekintehőek voltak.