Számítások és véletlenek

Mauer Dóra, Molnár Vera és Rákóczy Gizella

Algoritmikus művészet a Magyar Nemzeti Bank kortárs gyűjteményéből

 

A Calculations and Coincidences (Számítások és véletlenek) című kiállítás az algoritmikus művészet három úttörő magyar alkotóját, Molnár Verát, Maurer Dórát és Rákóczy Gizellát mutatja be a Magyar Nemzeti Bank kortárs művészeti gyűjteményéből származó alkotásokon keresztül. A kiállítás elsősorban Molnár meghatározó szerepére összpontosít, aki kétségtelenül a számítógépes művészet legjelentősebb képviselői közé tartozott. Ugyanakkor a tárlat nyomon követi azt is, hogy Maurer és Rákóczy felfedező szellemű alkotásai hogyan tágították az absztrakció határait az algoritmusok és a matematika beépítésével.

Molnár Vera korán, 1968-tól kezdett számítógépekkel dolgozni. A berendezéseket generatív eszközként használta festmények és grafikák alkotásához, egyaránt tágítva ezzel a tudomány és a művészet határait. Műveiben kulcsszerepet játszik az algoritmikus véletlenszerűség, művészetének befogadásához fontos támpontokat ad a rend és a rendetlenség, valamint a struktúra és a szabadság fogalma.

Maurer Dóra munkáiban hangsúlyos elem a rendszerezésre való törekvés. A művész a hetvenes évek eleje óta vizsgálja a tiszta, egzakt konstrukciókat létrehozó matematika és a zene – különösen a szeriális zene – formáit és eszközeit. Maurer munkásságát a rendezetlen halmazok számbavétele és rendezetté alakítása jellemzi.

Rákóczy következetes, szisztematikus festészetének és struktúraorientált, szeriális megközelítésének köszönhetően a nemzetközi geometrikus művészet meghatározó alakjává vált. 1976-tól a kombinatorika segítségével vizsgálta a négykarú spirálok viselkedését és szeriális lehetőségeit. A négykarú spirálok matematikai törvényszerűségein alapuló temperafestményeit 1998-tól akvarellrajzok váltották fel, amelyeken a Fibonacci-sorozat rekurzív képlete szerint kezdte rétegezni a transzparens festékek tónusárnyalatait.

A kiállítás nemcsak a művészek egyéni alkotói munkásságát mutatja be, hanem rávilágít pályájuk kapcsolódási pontjaira és kölcsönhatásaira is. A 2024-es Magyar-Török Kulturális Évad rendezvénysorozatához kapcsolódó tárlat lehetőséget kínál arra, hogy áttekintést kapjunk arról, hogy Molnár, Maurer és Rákóczy munkássága milyen hatást gyakorolt az algoritmikus művészet fejlődésére.

 

Kurátor: Hamvai Kinga

Kiállító művészek: Maurer Dóra, Molnár Vera, Rákóczy Gizella

Helyszín: Pera Múzeum, Isztambul (Meşrutiyet Caddesi No.65, 34430 Tepebaşı – Beyoğlu – İstanbul)

Kiállításmegnyitó: 2024. szeptember 17.

A kiállítás megtekinthető: 2024 szeptember 19. – 2025. január 26.