mnbarts_logo_header

Ficzek Ferenc

Pécs, 1947

  –  1987

Ficzek Ferenc a Pécsi Műhely egyik alapító tagja, melyet Lantos Ferenc vezetett 1968-tól. A csoport az analitikus absztrakció és a konceptuális művészet felvetéseit kutatta, művészei a legkülönbözőbb médiumokban, a festészettől a fémre égetett zománcképeken át a fényképészetig különböző műtípusok létrehozásával kísérleteztek.
Ficzek érdeklődésének területe a megvilágítás, árnyék és mozgás egymásra hatásai voltak a térben és a képen, amelyeket fényképészeti és spray-el festett grafikai munkáiban dolgozott fel. Érzékeny elemző készsége megfigyelhető az 1968 és 1970 között készült képein is, amikor különböző mértani formák részleteivel és ismétlésével kísérletezett különböző technikával készített papír és vászonképein. A változó irányú fény okozta forma módosulásokat olyan fényképsorozatokban is feldolgozta, amelyek férfi vagy női alakokat mutatott performatív szituációkban.
Ficzek ezen a kiállításon szereplő formázott vászon képei a művész 70-es évek elején készült egyedi sorozatának darabjai. E művek is a formák, az árnyékok és a fény iránti érdeklődésről tanúskodnak. A művek alapját absztrakt fa reliefek adják, melyekre vásznat vagy műanyag fóliát feszített. Az eredmény egyedi és eredeti, mert elrejti a kiindulásként szolgáló formát, puhítja a körvonalakat és az éleket és egy új, mozgalmas, domború felültet mutat. E műveken puhának érezzük a mű anyagát, pedig ez egy illúzió, hisz az elrejtett fa konstrukció teljesen más karakterű – ez a bizonytalanságkeltés volt a művész célja. Érezhetjük e művekben a humort és a pop kultúra hatását is, hisz néha kezek, vagy női testrészletek válnak a formázott művek fő motívumává.
Ficzek rövid, de aktív karrierje a mozgás további elemzésével folytatódott, melyeket többszörösen exponált fotókon tárt fel, de ez az animáció és a kísérleti film irányába vezette tovább tevékenységét a 1970-es évek végén. Munkásságát teljességében csak az utóbbi években kezdték kutatni, művei különböző hazai és külföldi köz és magángyűjteményekben is fellelhetők.

Petrányi Zsolt